Ga naar de inhoud

Ondanks hogere overdrachtsbelasting blijft investeren in recreatief vastgoed interessant.

    Artikel Noord-Hollands Dagblad over de recreatieve markt.
    Door: Merlin Mulder.
    Datum: 15 juni 2023.

    Vakantiewoningen in Nederland werden vorig jaar weer duurder. De gemiddelde verkoopprijs steeg met 25 procent, naar gemiddeld 223.000 euro voor een recreatiehuisje. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, die de recreatiemarkt onderzoch

    De Waddeneilanden blijven de duurste regio van Nederland en het aantal verkopen nam hier toe. Toch verwachten makelaars dat ook deze markt iets afkoelt.

    Op een eiland kost een recreatiewoning gemiddeld 472.000 euro. De gemiddelde prijs steeg hier flink: met 48 procent. Dit komt omdat er een paar vakantiehuizen in de verkoop gingen die zeer prijzig waren.

    Stijgende prijzen

    Vorig jaar werden er ruim 5.600 vakantiewoningen verkocht, een daling van 7 procent vergeleken met 2021. De verkooprecords van 2020, toen vakantiehuisjes mede door corona, lage rente en een overspannen woningmarkt zeer gewild waren, worden niet meer gehaald. Toch steeg de gemiddelde verkoopprijs vorig jaar flink. Dit komt ook doordat er duurdere nieuwbouwwoningen te koop staan. Vakantiehuisjes werden zo’n 25 procent duurder en kostten in 2022 gemiddeld 223.000 euro.

    Begin dit jaar zette de prijsstijging door. Volgens NVM was de gemiddelde vraagprijs in januari dit jaar 327.000 euro. De verklaring voor de prijsstijging komt onder meer doordat er in duurdere regio’s meer vakantiehuizen zijn verkocht en minder in goedkopere gebieden. Recreatiewoningen onder de 100.000 euro waren al zeldzaam, maar zijn nu amper nog te vinden.

    Afkoelen

    De vakantiewoningmarkt lijkt volgens de makelaars iets af te koelen. Dure vakantiewoningen staan iets langer te koop. Het aanbod neemt iets toe, al blijft de vakantiewoningmarkt krap. Veel kopers zijn nog investeerders, maar door veranderende wet- en regelgeving neemt dit iets af. Koop voor eigen gebruik wordt populairder en vakantiehuizen worden vaker gekocht als tweede woning. Overbieden wordt iets minder de norm. Zo zijn er minder huisjes boven de vraagprijs verkocht: bij 40 procent van de woningen werd overboden. In 2021 was dat nog 45 procent. De meeste vakantiehuizen werden voor de vraagprijs verkocht. Het aantal huisjes dat te koop staat, neemt volgens de NVM iets toe. Al is er nog steeds veel krapte. De verhoogde overdrachtsbelasting en de discussie over belastingheffing in box 3 kunnen mogelijk zorgen dat minder mensen nog een vakantiehuis kunnen kopen. Maar of dit daadwerkelijk gebeurt, moet de komende maanden blijken.

    Waddeneilanden

    Regionaal zijn er flinke verschillen, al stegen vorig jaar bijna overal de prijzen. Vooral vakantiehuizen in de buurt van water waren in trek. Op de Waddeneilanden zijn 37 procent meer recreatiewoningen verkocht. De grootste stijger op de lijst. Maar ook werden er meer huisjes aan de Zuid-Hollandse kust verkocht. NVM meldt 19 procent meer transacties. Gemiddeld kost een vakantiehuis hier bijna drie ton, al zijn uitschieters geen uitzondering. Het aanbod steeg in deze regio naar honderd vakantiewoningen. Dit waren zowel nieuwbouw als bestaande woningen. In 2021 stonden slechts 21 vakantiehuizen in deze regio te koop.

    Verder bleken vakantiehuisjes in Zeeland en bij de Friese en Overijsselse meren populair.

    Vijf ton

    Aan de Noord-Hollandse kust kregen iets minder vakantiehuizen een nieuwe eigenaar, maar alsnog is dit een zeer gewilde regio. Zo’n 600 vakantiehuizen werden verkocht. Makelaars geven aan dat veel kopers een tweede woning zochten buiten de Randstad. Het liefst dichtbij het strand, met de rust om er te kunnen werken. Dit is nog een uitvloeisel van corona. Maar wie hier een huisje zoekt, moet flink betalen. Een vakantiehuis aan de Noord-Hollandse kust kost gemiddeld ruim vijf ton. Er staan meerdere dure nieuwbouwwoningen te koop die de prijs in de regio sterk beïnvloeden. In Noord-Holland en Zeeland zijn de duurste vakantiewoningen van Nederland te vinden.

    In binnenlandse regio’s zoals Limburg, de Achterhoek en Brabant werden minder vakantiehuizen verkocht. Ook in Flevoland nam het aantal verkopen af. Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en Drenthe blijven onverminderd populair. Van alle verkochte vakantiehuizen staat 21 procent in de regio’s Veluwe en Utrechtse Heuvelrug. Een record.